Ηράκλειο: FOSSCOMM 2018 (13-14/10)

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Συμμετέχουν κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, όπως η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux (HELLUG), ομάδες προγραμματιστών και συντελεστών έργων όπως Mozilla, Fedora, OpenSuse, KDE, κλπ. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό κ.α. Η συμμετοχή δεν έχει κόστος εγγραφής.

Το FOSSCOMM απαριθμεί συνήθως μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες, με την μεγαλύτερη προσέλευση μέχρι σήμερα να έχει καταγραφεί στη διοργάνωση της Πάτρας το 2011, με περίπου 450 συμμετοχές. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2008 κι έως σήμερα έχει διοργανωθεί σε 6 διαφορετικές πόλεις. Η διοργάνωση γίνεται από εθελοντές και η χρηματοδότησή του βασίζεται σε χορηγίες και δωρεές.

Παραδοσιακά το συνέδριο γίνεται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ το προηγούμενο οργανώθηκε στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο τέλος κάθε FOSSCOMM γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για την επόμενη διοργάνωση και μια επιτροπή από εθελοντές παλαιότερων συνεδρίων επιλέγει ανάμεσα σε όσες προτάσεις κατατεθούν.

Φέτος συμπληρώνει δέκα (10) χρόνια ζωής και θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Ηράκλειο. Η διοργάνωση διεξάγεται από κοινού από τις εξής ομάδες:

  • τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΡΑ.ΣΤΑ.ΠΑΝ.Κ.), μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα που στεγάζεται σ’ ένα κτίριο του πανεπιστημίου.
  • τον σύλλογο μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που αριθμεί 44 τακτικά μέλη από μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.
  • το LABάκι, ένα hackerspace που αποτελεί έναν τόπο συνάντησης για όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους σε κάθε έκφανση τεχνολογίας κι όχι μόνο, να συνεργαστούν πάνω σε αυτές και να δημιουργήσουν.

Αυτό, το 11ο FOSSCOMM, θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Οκτωβρίου 2018 και ήδη η οργανωτική ομάδα έχει κάνει ανοικτό κάλεσμα για τη συμμετοχή εθελοντών στην προετοιμασία του συνεδρίου και έχει ανοίξει και τις υποβολές προτάσεων για ομιλίες και εργαστήρια.

Στήριζουμε την προσπάθεια, στηρίζουμε ελεύθερο λογισμικο και λογισμικό ανοιχτού κώδικα και περιμένουμε πολλά απο αυτο ο συνέδριο..

Πηγές :

www.fosscomm2018.gr

https://osarena.net/fosscomm-2018-ton-oktovri-irakleio/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *