Σαν Σήμερα (1836) : Οι αναρχικοί Σοφιανόπουλος και Πυλαρινός εκδίδουν για πρώτη φορά την εφημερίδα “Πρόοδος”

Σάν σήμερα (3 Ιουνίου 1836) εκδόθηκε για πρώτη φορά η εφημερίδα “Πρόοδος” από τους αναρχικούς Παναγιώτη Σοφιανόπουλο και  Φραγκίκο Πυλαρινο, εκφράζοντας τις απόψεις των ουτοπιστών σοσιαλιστών Σαιν Σιμόν και Σαρλ Φουριέ για μία αταξική κοινωνία. Το Σεπτέμβριο του 1838 ο Σοφιανόπουλος καταδικάστηκε σε 7 μήνες φυλάκιση μετά απο ένα αντιοθωνικό άρθρο και εκείνο το τεύχος κατασχέθηκε.Σε κάθε φύλλο της «Προόδου» είναι αμείλικτος κατήγορος των εχθρών και των δυναστών του λαού και γενικά ήταν ο πιο τολμηρός αντιπολιτευόμενος και επικριτής του Όθωνα και των Βαυαρών. Το 1842  κατασχέθηκε ένα ακόμα τεύχος της «Προόδου», εξαιτίας ενός άλλου αντιοθωνικού άρθρου που ξαναγράφτηκε σε αυτό το φύλλο. Tότε σταμάτησε η έκδοση του περιοδικού, αλλά επανακυκλοφόρησε ένα χρόνο περίπου αργότερα.

 

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

Γεννήθηκε το 1786 στα Σοπωτό Καλαβρύτων αλλα καταγόταν απο το Σοπώτ της Φιλιππούπολης, το οποίο είχε καταστραφεί το 1770 από το στρατό του σουλτάνου μετα απο μία αποτυχημένη εξέγερση εναντίων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επηρεάστηκε απο τις επαναστατικές ιδέες της εποχής στην Ευρώπη αφού σπούδασε σε Ιταλία, Γαλλία , Αυστρία και στην Αγγλία Ιατρική. Το 1813 συμμετείχε σε μια εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση της Πάτρας. Το 1816 εγκαταστάθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας ως γιατρός και δάσκαλος των παιδιών της οικογένειας του προεστού Δεληγιάννη. Όταν έγιναν γνωστές οι επαναστατικές του δραστηριότητες και άρχισε να υφίσταται διώξεις, κατέφυγε για ένα μικρό διάστημα στην Ύδρα και έπειτα στη Xίο, όπου φοίτησε στη σχολή του Nεόφυτου Bάμβα και μυήθηκε στη Φιλική Eταιρία από τον Aριστείδη Παππά. Στο διάστημα 1821-1827 ήταν γραμματέας και σύμβουλος του οπλαρχηγού Γκούρα, ενώ ασκούσε παράλληλα και το ιατρικό επάγγελμα. Είχε ήδη αρχίσει να ασχολείται με το γλωσσικό ζήτημα. Συνδέθηκε ακόμα και με τον Δημήτριο Yψηλάντη. Το 1827 ταξίδεψε στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και το 1831 από την Mολδοβλαχία, μέσα από τις στήλες της αθηναϊκής εφημερίδας «Xρόνος», στιγμάτισε την πολιτική του Φαναρίου σχετικά με το λεγόμενο Εθνικό Ζήτημα, ενώ ήρθε σε επαφή με την «Eλληνική Eταιρία», οργάνωση Eλλήνων του Παρισιού.Kατά τη διάρκεια της αγγλογαλλικής  κατοχής, ο Π. Σοφιανόπουλος φυλακίσθηκε (για ακόμα μια φορά), αλλά καθώς  ήταν γέρος και άρρωστος αποφυλακίσθηκε και πέθανε τον Mάϊο του 1856

Φραγκίσκος Πυλαρινός

Ο Φραγκίσκος Πυραλινός γεννήθηκε το 1802 στην Κεφαλονιά και υπήρξε ένας από τους πρώτους ουτοπικούς σοσιαλιστές επηρεασμένος από το έργο των Γάλλων διανοούμενων. Το 1831 έγινε μέλος της “Ελληνικής Εταιρίας” που φτιάχτηκε απο οπαδούς του  Αδαμάντιου Κοραή, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν επηρεασμένοι απο τα ιδανικά της Γαλλικής Επανάστασης(1789).Το 1833 βρισκόταν στο Nαύπλιο όπου συνεργάστηκε με τους προαναφερόμενους Γάλλους οπαδούς των ιδεών του Σαιν Σιμόν, αλλά μετά από διώξεις εναντίον του επέστρεψε στην Κεφαλονιά, όπου συνέχισε την προπαγάνδα του, καταφέρνοντας μάλιστα να οργανώσει αρκετούς κατοίκους των χωριών του νησιού σε επαναστατικές ομάδες. Γνωρίσθηκε και συνεργάσθηκε με τον ριζοσπάστη Ιερώνυμο Τυπάλδο-Πρετεντέρη.Πίστευε ότι η κοινωνία θα πρέπει να ξεπεράσει τα στενά όρια των εθνών και των κρατών και να πάρει παγκόσμια μορφή. Tο 1839 μετά από νέες διώξεις σε βάρος του εγκαταστάθηκε στην Aθήνα. Πέθανε το 1882.

 

Πηγές: http://www.ainfos.ca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *