Σαν σήμερα (1927) : Εκτελέστηκαν οι ιταλοί αναρχικοί εργάτες Nicola Sacco Μπαρτολομέο Βαντσέτι και Μπαρτολομέο Βαντσέτι

Σάν σήμερα 22 Αυγούστου 1927, στην Βοστόνη των Η.Π.Α. θα εκτελεστούν οι ιτάλοι αναρχικοί εργάτες  Νίκολα Σάκο ( Nicola Sacco ) και Μπαρτολομέο Βαντσέτι (Bartolomeo Vanzetti) με την κατηγορία του φόνου ενός φύλακα και ενός ταμία σε εργοστάσιο στην Μασαχουσέτη και την λήστεια 15,776 δολαρίων, με ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Η είδηση αυτής της άδικης δίκης οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο το κόσμο στον δρόμο για διαμαρτυρία.

 

Οι αστυνομία λοιπόν, βασισμένες μάλλον σε ενδείξεις και όχι σε αποδείξεις, προχώρησε στη σύλληψη δυο. Ο Σάκο ήταν τσαγκάρης, γεννημένος στην επαρχία Φότζια της Ιταλίας και μετανάστευσε σε ηλικία 17 ετών  στις ΗΠΑ. Ο Βαντσέτι ήταν ιχθυοπώλης γεννημένος στη Β. Ιταλία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 20. Και οι δύο ήταν οπαδοί του Luigi Galleani,  Ιταλού αναρχικού που υποστήριζε την επαναστατική βία και παρόλο που μεταναστευσάν την ίδια χρονιά στις Η.Π.Α έκανα  9 ολοκληρά χρόνια να συναντηθούν. Επίσης εκείνη την εποχή βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των «επικίνδυνων εχθρών της κυβέρνησης» και είχαν πολλές φορές κατηγορηθεί για βομβιστικές επιθέσεις και απόπειρες δολοφονίας. Ο ίδιος ο Galleani απελάθηκε από τις ΗΠΑ στις 24 Ιουνίου του 1919.

 

‘’Γιε μου, να θυμάσαι: μην τα κρατάς όλα για εσένα. Πάντοτε να κάνεις ένα βήμα πίσω, ένα βήμα μόνο, για να βοηθάς τους πιο αδύναμους, να στέκονται πλάι σου.


Οι πιο αδύναμοι που φωνάζουν για βοήθεια, οι ταπεινωμένοι, τα θύματα, αυτοί είναι οι φίλοι σου. Οι φίλοι σου και οι φίλοι μου, οι σύντροφοί μας που αγωνίζονται. Ναι, και καμιά φορά πέφτουν. Πέφτουν, όπως ο πατέρας σου και ο σύντροφός του ο Μπαρτολομέο έπεσαν.


Αγωνίστηκαν και έπεσαν χτες για την κατάκτηση της χαράς. Για την ελευθερία όλων. Στον αγώνα γιε μου, εκεί θα νιώσεις την αγάπη. Και στον αγώνα θα αγαπηθείς’’.

Γράμμα του Νικόλα Σάκο στο γιο του.

 

“Κατάλαβα ότι στο όνομα του Θεού, του Νόμου, της Πατρίδας, της Ελευθερίας και των αγνότερων αφηρημένων εννοιών, των ανώτερων ανθρωπίνων ιδανικών εκτελούνται και θα συνεχίσουν να εκτελούνται τα φρικτότερα εγκλήματα’’

Bartolomeo Vanzetti

 

‘’Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, η ζωή μου θα είχε μείνει μια ασήμαντη αποτυχημένη ζωή. Τώρα πλέον ξέρουμε πως δεν αποτύχαμε: αυτή ήταν η πορεία μας και ο θρίαμβός μας. Ποτέ στη ζωή μας δεν ελπίζαμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τόσα πολλά για την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την κατανόηση των ανθρώπων, όσα κάναμε τώρα κατά λάθος. Τα λόγια μας, η ζωές μας, ο πόνος μας, δεν υπήρξαν για το τίποτα. Η αφαίρεση των ζωών μας, της ζωής ενός καλού παπουτσή και ενός τίμιου ψαρά, οι τελευταίες μας στιγμές, μας ανήκουν. Η αγωνία αυτή είναι ο θρίαμβός μας.’’

Νικόλα Σάκο

«Δεν θα ευχόμουν ποτέ σ’ ένα σκυλί, δεν θα ευχόμουν ποτέ σε ένα φίδι, δεν θα ευχόμουν ποτέ στο πιο χαμερπές και δυστυχισμένο πλάσμα της γης, να περάσει όσα υπέφερα εγώ, για πράγματα για τα οποία δεν είμαι ένοχος. Αλλά έχω πειστεί πως είμαι ένοχος για όλα όσα υποφέρω. Υποφέρω γιατί είμαι ριζοσπάστης και, αλήθεια, είμαι ριζοσπάστης. Υποφέρω γιατί είμαι Ιταλός και, αλήθεια, είμαι Ιταλός. Υποφέρω περισσότερο απ’ όλα για την οικογένειά μου και την αγαπημένη μου, παρά για τον εαυτό μου. Αλλά είμαι τόσο σίγουρος πως έχω το δίκιο με το μέρος μου, ώστε αν μπορούσατε να με εκτελέσετε δυο φορές, και αν μπορούσα να ξαναγεννηθώ ακόμα δύο, θα ζούσα την ίδια ζωή και θα έκανα ότι έχω ήδη κάνει.

Bartolomeo Vanzetti»

κινηματογραφικά στιγμιοτυπα της εποχής:

ακολουθεί ένα τραγούδι γραμμένο για αυτούς:

πηγές:

https://tvxs.gr

https://ipposd.wordpress.com

http://www.koutipandoras.gr

https://antigeitonies.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *