Ας μιλήσουμε και λίγο για Hacktivismό

Όταν ακούς την λέξη Hacktivism τι σκέφτεσαι ότι μπορεί να σημαίνει; Ετυμολογικά ο κάθε απλός άνθρωπος(που γνωρίζει λίγο την αγγλική) θα σκεφτεί ότι έχουμε 2 λέξεις οι οποίες μπερδευτήκαν μεταξύ τους, η μία είναι το Hack και η άλλη το Activism.

Ως Hack(Χάκ), για πολύ κόσμο, ορίζεται μια κακόβουλη εισβολή η εισροή σέ ένα ηλεκτρονικό υπολογιστικό σύστημα, ότι δηλάδη με απλά λόγια είναι κάτι κακό που έκανε κάποιος κομπιουτεράκιας σε κάποιον υπολογιστή. Αυτός ο κομπιουτεράκιας, ταλέντο στους υπολογιστες και στα ιντερνετς, έχει οριστεί λανθασμένα ώς “Hacker(Χάκερ)” σήμερα.Στην πραγματικότητα τα Hacks (που στην αγγλική γλώσσα σημαίνει και εργαλέια κοπής) ήταν στην ουσία απο τα πρώτα χρόνια που γεννηθηκε ο προγραμματισμός (και ήταν μια πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία), μικρά προγράμματα τα οποία τα δημιουργούσαν οι προγραμματιστές για να διευκολύνουν την δουλειά τους και να κάνουν πιό εύκολη την ζωή και την καθημερινότητα τους. Και αυτοι ήταν οι Hackers, αλλα εμείς ας κράτησουμε τό σημείο οτι το Hack είναι εργαλεία/προγράμματα τα οποία τα δημιουργούν προγραμματιστές για συγκεκριμένη δουλειά που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κακόβουλη αλλα σίγουρα εχει φτιαχτεί για να υπηρετήσει καποιο σκοπό που του όριζει ο ίδιος ο δημιουργός του.

 

Το δεύτερο συνθετικό μάς είναι το Activism(Ακτιβισμός) το όποιο δεν χρειάζεται την ανάλογη ανάλυση για να κατανοήσουμε τι σημαίνει, καθώς δεν υπάρχουν παρερμηνείες και πολλαπλοί ορίσμοι (οπως στο Hack) και είναι εξ’ορίσμου μια φιλοσοφική θεωρία που υποστηρίζει ότι η ουσία του ανθρώπου εκδηλώνεται με την πρακτική ενέργεια και ως έννοια ανήκει γενικά στη ρεαλιστική σκέψη και στον εθελοντισμό.

Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι η λέξη Hacktivism στην ούσια είναι προγραμματιστικές δράσεις, που γίνονται απο ανθρώπους που ασχολουνται με τους υπολογιστές και τον προγραμματισμό, και τις χρησιμοποιούν για τη διερεύνηση και την προσπάθεια να τιμωρήσουν εγκληματίες του κυβερνοχώρου η να διαμαρτυρηθούν μέσω αυτού. Όπως είχα διαβάσει και σε ένα μανιφέστο μιας παλιάς(μη ενεργης πιά θαρρώ) συλλογικότητας που γράφτηκε πριν 10 χρόνια: Yπάρχουν 2 κύριες “σχολές” hacktivism, h μια χρησιμοποιεί τις γνώσεις της για να γράφει κώδικα προωθώντας τις πολιτικές τις απόψεις (περί ανωνυμίας, ανοιχτού κώδικα κτλ), προσπαθώντας να απαγκιστρώσει το λογισμικό από τις πολυεθνικές που το ελέγχουν. Η άλλη προσπαθεί μέσω της κατά μέτωπο επίθεσης, να σαμποτάρει την διαδικτυακή ύπαρξη, κυβερνήσεων, τραπεζών, πολυεθνικών, είτε κάνοντας deface (αλλάζοντας δηλαδή την σελίδα με κάποιο δικό τους μήνυμα) είτε αποσπώντας ή καταστρέφοντας πολύτιμο γι αυτούς υλικό. Και τί ειναι το deface τελοσπαντων; Είναι σαν να λέμε ένα graffiti σε έναν τοίχο με την διαφορά ότι το graffiti δημιουργείται με σπρέυ ενώ το deface με 0 και 1.

Ποιά απο τις 2 “σχολές” είναι πιο σώστη/ουσιαστική; Προσωπικά πιστεύω ότι καμία απο τις 2 μόνο δεν είναι, αλλα ο συνδιασμός τους. Δηλαδή η υπάρξη μιας ομάδας η οποία και θα μπορεί να ενημερώνει τον κόσμο για τα διαδικτυακά του δικαιώματα και πως μπορεί να τα προστατεύσει και δεύτερον να γινετε επίθεση με κάθε μέσο σ’αυτούς που τα υπονομεύουν.

Κάποιες απο τις πιό χαρακτηριστικές περιπτώσεις(για αυτούς που θέλουν να το ψάξουν λίγο περισσότερο) με την μορφή ηλεκτρονικού ακτιβισμού (hacktivism ας πουμε) είναι :

  1. Ααρών Σβάρτς
  2. Anonymous strikes ISIS
  3. Worms Against Nuclear Killers, WANK
  4. Operation Darknet

(είναι ενδεικτικά κάποια παραδείγματα υπάρχουν κιάλλα, άμα υπάρξει ενδιαφέρον ίσως αναλυθεί κάποιο απο αυτα εκτενέστερα σέ άλλο άρθρο)

Κλείνοντας το αρθρο, αλλά ανοίγοντας την ενότητα του προγραμματισμού, της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο σε αυτό το blog αξίζει να σημειώσουμε πώς είναι γνωστό ότι πλέον το ίντερνετ ίσως είναι απο τα μόνα μέσα που έχουν παραμένει μέχρι στιγμής το οποίο δεν γνωρίζει απο αφεντικά και δεν μπορεί κανείς να σε περιορίσει ούτε ποια πληροφορία θα πάρεις , ούτε από πού αλλά και επίσης οι πιθανότητες να ακουστεί κάποιος χρήστης με μια μεγαλη εταιρία μέσο αυτού είναι ίσες.Με πιο απλά λόγια, το μόνο μέσο αυτή την στιγμή που πραγματικά η ελευθερία περισσεύει. Γιαυτό και είναι σημαντικό όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό τον τρόπο αγώνα, να προστατέψουν και να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνσή, να προστατέψουν αυτή την ελευθερία του διαδικτύου.

 

Οι πληροφορίες και η διακίνηση ιδεών πρέπει και θέλουν να είναι ελεύθερες, και γιαυτό θα αγωνιζόμαστε συνεχώς!

 

πηγές που χρησιμοποιήθηκαν :

  1. Η εικόνα εξωφύλλου είναι απο το wiki skytal.es (αγαπάμε)
  2. https://athens.indymedia.org/
  3. https://tvxs.gr
  4. https://www.theguardian.com
  5. https://knowyourmeme.com

 

ΥΓ. δεκτές οι παρατηρήσεις  σε περίπτωση διαφωνίας η σε προτάσεις για διόρθωση του κειμένου (σχολίασε άφοβα, και με θράσος)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *